دیابت شیرین می تواند سگ ها را در هر سنی تحت تأثیر قرار دهد اما تشخیص آن در مراحل ابتدایی، مهمترین گام در تضمین ادامه زندگی شاد و سالم این حیوان خانگی می باشد. معاینات سالانه سلامتی، برای تشخیص زود و سریع بیماری لازم و ضروری اند اما اگر علائم و نشانه های دیابت در سگ ها را بشناسید، می توانید وجود هر گونه مشکل در فواصل بین معاینات را نیز تشخیص دهید و سریعاً آن را با دامپزشک تان مطرح کنید.
در این مطلب از پتیسما، شایع ترین علائم دیابت در سگ ها آمده است. بعد از خواندن این مطلب در صورت هر گونه شک، سگ تان را به منظور ارزیابی کامل نزد دامپزشک ببرید تا از وجود دیابت و یا هر گونه شرایط مرتبط با سلامتی مطمئن شوید. بخاطر داشته باشید علائم دیابت در سگ ها می تواند با سایر بیماری ها همپوشانی داشته باشد. مثلاً بیماری کبد و کلیه با افزایش ادرار و تشنگی مرتبط است درحالی که پرکاری تیروئید و برخی سرطان ها می توانند باعث افزایش گرسنگی شوند.
غذای سگ دیابتیک رویال کنین، برای درمان دیابت در سگ ها استفاده می شود. برای خرید غذای سگ دیابتی از پت شاپ آنلاین پتیسما به صفحه این محصول مراجعه کنید.
1. سگ شما بیشتر از حد معمول ادرار می کند
ممکن است ببینید سگ تان شروع به کندن گودال داخل زمین می کند و یا متوجه شده باشید که حیوان به شما اصرار می کند برای ادرار بیشتر، از خانه خارج شود. دکتر جسیکا رومین، DVM، DACVIM، از بیمارستان BluePearl Pet در ساتفیلد واقع در میشیگان می گوید ” افزایش ادرار که دامپزشکان از آن به عنوان پلی اوری (پرادراری) یاد می کنند، یکی از شایع ترین دلایلی است که صاحبان حیوان خانگی، سگ هایشان را برای ارزیابی آن نزد دامپزشک می برند.
همچنین توضیح می دهد پرادراری بدلیل ریختن قند خون از جریان خون به داخل ادرار ایجاد می شود. یک آستانه کلیوی وجود دارد که در آن کلیه دیگر نمی تواند با سرعت کافی، حفظ میزان گلوکز در خون را فیلتر کند و خون به داخل ادرار نشت می کند. وقتی این اتفاق می افتد، آب را با خود می کشد و در نتیجه سگ بیشتر و بیشتر ادرار می کند.
2. سگ تان بیشتر از حد معمول آب می نوشد
همان طور که گفتیم افزایش دفعات ادرار یکی از نشانه های دیابت در سگ ها است. تعداد دفعات ریاد ادرار باعث خشکی بدن سگ و در نتیجه تشنگی بیش از حد (پلی دیپسی) می شود، پس در واقع دفعات زیاد ادرار در سگ ها به صورتی که شما ممکن است فکر کنید، نیست. اغلب صاحبان حیوانات خانگی فکر می کنند چون این موجودات زیادتر می نوشند، پس بیشتر ادرار می کنند. اما در حقیقت این موضوع برعکس است. همان طور که سگ هر چه بیشتر ادرار کند، بدنش نیز شروع به کم آبی می کند. بنابراین مقدار بیشتری می نوشد.
3. سگ شما اشتهای شدیدی داشته و بسیار گرسنه است
سگ دیابتی ممکن است دچار اشتهای سیری ناپذیر (پلی فاژی) شود یعنی همان علامتی که دامپزشکان، آن را به عدم تعادل انسولین نسبت می دهند. این همان هورمونی است که توسط پانکراس برای کمک به کنترل قند خون تولید می شود. پس اشتهای زیاد غیر طبیعی در سگ ها یکی از نشانه های دیابت در سگ به شمار می آید.
دکتر Ellen Behrend، VMD، PhD، DACVIM و پروفسور Joezy Griffin از دپارتمان علوم بالینی در کالج دامپزشکی دانشگاه Auburn در آلاباما می گویند بدلیل کمبود انسولین، سگ ها همیشه گرسنه اند. بدن حیوان نمی تواند این قضیه را درک کند که گلوکز کافی دارد. بنابراین تصور می کند گرسنه است و همیشه سعی در یافتن و خوردن غذا دارد.
4. کاهش وزن غیر طبیعی
بسیاری از شرایط می تواند باعث کاهش وزن سگ شوند از جمله سرطان، بیماری های دستگاه گوارشی، بیماری های مرتبط با کبد و کلیه. وقتی این کاهش وزن که می تواند بتدریج یا ناگهانی شروع شود، با اشتهای طبیعی نیز همراه باشد؛ می تواند نشانه وجود دیابت باشد. در شرایطی که انسولین برای رساندن گلوکز به مغز، قلب، و سایر اندام های ضروری جهت تولید انرژی بخوبی عمل نکند، بدن شروع به تجزیه ماهیچه ها و چربی می نماید تا بجای آن، از پروتئین ها و چربی ها استفاده کند که این کار منجربه کاهش وزن حیوان میگردد.
5. چشمان سگ تان تیره و کدر بنظر می رسند
تا 80 درصد از سگ های مبتلا به دیابت شیرین در نهایت به درجاتی از آب مروارید مبتلا می شوند. آب مروارید یکی از شایع ترین عوارض طولانی مدت است که در سگ های مبتلا به دیابت مشاهده می شود. عدسی چشم یک سگ سالم، گلوکز را از مایع چشم جذب نموده و مازاد آن را به سوربیتول تبدیل می کند. وقتی مقدار زیادی گلوکز وجود دارد، مقدار سوربیتول بیشتری نیز تولید می شود. سوربیتول کشش قوی روی آب دارد. بنابراین آب وارد عدسی شده، بافت های چشمی را منحرف نموده، و مانع از عبور نور می گردد. این موضوع می تواند باعث شود که چشمان سگ تان کدر بنظر برسند.
6. دید سگ تان بدتر می شود
در نتیجه تشکیل آب مروارید، سگ های دیابتی در معرض افزایش خطر نابینایی قرار دارند. آب مروارید که بطور کامل از رسیدن نور به شبکیه واقع در پشت چشم جلوگیری می کند، باعث کاهش بینایی می شود. خبر خوب: تا زمانی که هر گونه التهاب ثانویه ناشی از آب مروارید کنترل شود، اکثر سگ های نابینا عملکرد بسیار خوبی از خود نشان می دهند زیرا سگ سانان حس بویایی و شنوایی عالی دارند و با محیط اطرافشان سازگار می شوند. در برخی موارد، روند کوری و نابینایی را می توان با برداشتن عدسی غیرطبیعی از طریق جراحی، معکوس کرد.
کوری و تشکیل آب مروارید می تواند طی یک دوره چند هفته تا چند ماه و یا در کمتر از 24 ساعت رخ دهد. و اعلام می دارد که این موضوع می تواند در اوایل یا اواخر دوره دیابت نیز رخ دهد.”
7. پوشش و پوست سگ تان کم رنگ بنظر می رسد
کیفیت پوست و پوشش سگ های دیابتی درمان نشده معمولاً ضعیف است.
زمانی که بدن بدلیل عدم کارایی انسولین، مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت نکند و سگ بدلیل از دست دادن آب در ادرار بطور مزمن دچار کم آبی شود؛ پوشش مویی حیوان اغلب درخشش خود را از دست داده و نازک می شود و شوره در سگ ها ایجاد شده و پوستشان خشک و پوسته پوسته می شود. این شرایط با درمان بوسیله انسولین بهبود پیدا می کنند زیرا اکنون انرژی و مواد مغذی کافی نه تنها برای حفظ عملکرد اعضای حیاتی بدن بلکه برای بهبود وضعیت سلامت پوشش خزدار حیوان نیز وجود دارند.
8. سگ شما بدون هیچ دلیل مشخصی، استفراغ می کند
دکتر Behrend می گوید “استفراغ معمولاً چیزی نیست که در موارد دیابت بدون عارضه رخ دهد. اگر دیابت درمان نشود، ممکن است حیوان به کتواسیدوز دیابتی (DKA) مبتلا شود که در آن استفراغ، بی حالی، و اشتهای ضعیف مشاهده می شود. در چنین مرحله ای، این یک وضعیت اورژانسی است که حیوان نیاز به بستری شدن دارد.” (سایر علائم دیابت سگ DKA شامل نفس نفس زدن و ضعف می باشد.)
دکتر رومین می گوید “DKA زمانی رخ می دهد که قند خون بسیار بالا باشد و مقدار انسولین خیلی کم، گلوکز را به داخل بافت ها می کشد. بدن شروع به تولید کتون برای تأمین انرژی می کند اما این یک الگوی پایداری نیست. خون اسیدی می شود و آنزیم های بدن شروع به عملکرد نادرست می کنند.” دکتر Behrend می گوید در برخی موارد ممکن است بوی متفاوتی شبیه بوی پاک کننده لاک ناخن را در نفس سگ تان مشاهده کنید. اما در هر صورت این بو نسبتاً غیرمعمول است و همه متوجه آن نمی شوند.
9. سگ شما خسته بنظر می رسد و علاقه به فعالیت ندارد
دکتر رومین می گوید: “برخی سگ ها بدلیل نداشتن انرژی کافی، تعامل کمتری با اعضای خانواده شان دارند و پس از انجام بازی یا پیاده روی، سریع تر خسته می شوند. وقتی قند در جریان خون به دام می افتد و دیگر نمی تواند وارد بافت شود، بدن از گلوکز مورد نیاز برای تأمین انرژی محروم می شود. علاوه بر آن، قند خون بالا می تواند باعث بروز عدم تعادل الکترولیت ها از جمله سدیم، پتاسیم، و فسفر کم شود که باعث می شود اعصاب بطور معمول برانگیخته نشوند.”
10. سگ تان ضعیف تر از حد معمول بنظر می رسد
سگ تان ممکن است تلو تلو بخورد، سیخ بنظر برسد، یا در دراز کشیدن مشکل داشته باشد.
سگ های مبتلا به دیابت می توانند در نتیجه کمبود گلوکز ورودی به عضلاتشان، دچار ضعف عضلانی شوند. نوروپاتی دیابتی یکی دیگر از علل کمتر شایع است که می تواند منجربه ضعف مزمن یا پیشرونده اندام عقبی، زانو زدن، آتروفی عضلانی، و ضعف عمومی بدن حیوان شود.
اگرچه زیاد رایج و شایع نیست، اما سگ دیابتی می تواند به حالت پاهای افتاده گرفتار شود یعنی همان وضعیتی که در آن پاهای عقبی بیشتر از جایی که باید قرار داشته باشند، به زمین نزدیکترند. صاحبان سگ ها می توانند متوجه شوند که حیوان به طرز عجیبی ایستاده و یا بطور غیرمعمول حرکت می کند.